Dag 6: Til Les Vans, 63 KM, klar for fjellene

På seks dager har vi syklet 560 KM, i dag røk «målet» om 100 km om dagen. Det var som planlagt. I morgen skal vi klatre opp i det som på norsk kalles Sentralmassivet, franskmennene kaller det Massif Central og på den lokale dialekten heter det Massis Centrau. Når man sykler gjennom Frankrike er det ofte en nyttig påminnelse om at det ikke bare er Norge som har språklige minoriteter. Svært ofte er vi i områder der stedsnavn skrives på to måter.

I dag hadde vi ikke en eneste feilmanøvrering. Det skyldes ikke nødvendigvis at kartboken er perfekt. Den er egentlig skrevet for å sykle sydover. Forklaringene for oss som er på hjemtur er ofte litt forvirrende. Vi bruker litt mer tid i kryssene, og sjekker med GPS eller telefon. Å ikke kjøre feil hjelper på stemningen.

På et visst punkt i dag måtte vi velge. Den absolutt letteste ruten nordover går gjennom Rhone-dalen. Det er flatt og svakt oppover langs elven. Ruten vi velger bringer oss opp i 1200 meter og er mye opp og ned. I morgen blir det mye opp, derfor kortere dag i dag. Vi har tre grunner, minst, til å velge største motstands vei. Først og fremst er det uten tvil vakrest i fjellene. Sentralmassivet går for å være noe av det flotteste de har her i landet, et dramatisk vulkanlandskap. (Bilder kommer). Vi har også et håp om at det er litt kaldere der oppe. I dag var det igjen godt over 30 grader. Dessuten er det ikke sikkert at den flate Rhonedalen bare er lett. Rett som det er blåser mistralen ned dalen, riktignok mest om vinteren og våren. Men den kan komme om sommeren også. Motvind er ikke mye lettere enn motbakker.

Uansett må vi regne med å bruke mer tid, det øker muligheten (noen vil si faren, men det hever vi oss over) for at vi må ta tog det siste stykket gjennom Nederland.

Apropos bakker…..

En fordel med å avslutte tidlig i dag er at jeg får sett Turen på TV. Det er et av årets sterkeste klatreetapper, med topper som Madeleine, Col de la Croix de Fer og til slutt Alpe dHuez. Jeg har vært opp de to siste. Bildet over viser Frode, på Julias Sykkel. Den dagen tok jeg de 21 svingene to ganger. I motsetning til dagens ryttere startet jeg på bunnen, mens de har et par av våre dagsetapper og diverse topper i beina når de begynner klatringen.

Lørdag går forøvrig Turen langs noen av veiene vi syklet i dag, gjennom Gagnires. Jeg skulle gjerne sett, men må prioritere veien nordover. Dessuten ville vi garantert fått problemer med overnatting.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *