Regn og intense farger

Fra Philippstal til Bad Sooden-Alledorf, 95 km og 1100 høydemeter

En historielærer reagerte på Facebook etter gårsdagens post, han likte konseptet å sykle gjennom den kalde krigen. Det er absolutt ikke så fjernt som det kan høres ut. Historie kan absolutt oppleves fra sykkelsetet, mye bedre enn på en biltur.

I dag har vi syklet langs muren, eller langs der muren sto. I Vacha står fortsatt det gamle vakttårnet, men selve muren er revet. Det er lett å forstå følelsene senhøstes 1989, da man kunne rive det forhatte symbolet. Jeg synes det er vanskeligere å forstå at så mange nå har gått lei av institusjonene som skaper stabilitet og velstand.

I dag syklet vi over en topp med mye historie. Det var en gammel handelsrute, virkelig eldgammel. Romerne satte spor der, på vei til de varme kildene i Sooden. Gjennom tidene har landgrever og deres vasaller pisket soldatene sine over toppen. Napoleon dro ikke bare med sin hær over alpene, men også over Vitzeroda. (Han gjorde samme feilen som oss, fulgte kjentfolks råd. Det går en enklere vei gjennom dalen). Warsawapakten nøyde seg ikke med å sende soldater dit, de jaget bort sivilbefolkningen også.

Vitzeroda-krysset, tusen års historie om handel maktkamper, hærer og varetransport.

I fjor syklet vi gjennom Flanderen og Nord-Frankrike, med alle minnene om første verdenskrig, jeg tenkte på det samme da. Hjemme har jeg en litt obskur diktsamling, husker ikke navnet på dikteren, men et av diktene: «History repeats itself, it has to, no one listens». Tenk om de som angriper internasjonale avtaler og institusjonene som håndhever dem, kunne stanse og lytte litt! Det er mye å kritisere Vesten for, handel og kapitalisme har åpenbart skyggesider. Demokratiet har svakheter. Men å tenke på alternativene er bare deprimerende.

  • Trabanten er svært langt fra å være det verste østblokken ga verden, men sier en del om systemer der folk ikke har valgmuligheter, og individets drømmer og ønsker ikke betyr noe som helst.

Men for å avslutte med noe mye hyggeligere, Bad Sooden-Allendorf (de to landsbyene har grodd sammen) er enda en kjempetrivelig tysk landsby. I Sooden er det varme kilder. De siste årene har vi kommet gjennom slike kursteder til stadighet på sykkelturene våre, i England, Frankrike og Tyskland. Over alt har romerne vært før oss!

Allendorfsiden, sett fra elven.

Vi tenkte heldigvis på at det er helg, og ringte en drøss hoteller i dag tidlig. Alle var fulle. Men vi fant et rom, et slags bed without breakfast. Vi kjøpte frokost før vi kom hit, og greier oss!

Forøvrig ble det regnvær i dag, av og på, hele dagen. Veiskiltene sviktet oss også. Men vi satset på GPS og kom frem 2-3 mil kortere enn det kartet anbefaler. Og for noen farger vi syklet gjennom! Bildene gir bare en idé om hvor sterke inntrykk vi fikk!

Et kort opphold, litt sol og utrolig intense farger!
Vi kjenner Kalium, eller potassium, som pottaske. Det er et vanlig grunnstoff i jordoverflaten! Bortsett fra å lage askepotter vet jeg ikke helt hva det brukes til. Men et kjempeproblem er alt saltet som blir igjen. Det er et biprodukt. Her er litt av «Mount Kali» utenfor Heringen. Det er 201 millioner tonn med bordsalt! Hver time legges det til 900 tonn! Avsiget fra fjellet forurenser selvsagt elven Werra i dalbunnen.
Tenk å sykle langs dette! Som gjennom et kitch skilderi!

Leave a Reply

Your email address will not be published.